چاههایی که نفس تالاب کافتر را بند آورد
سال گذشته ، احیاء کافتر در حالی موکول به ریزشهای جوی شده بود که عوامل دیگری نیز در خشک شدن این تالاب سهیم هستند.
همان عواملی که بعضا دست به گریبان سایر تالابها بوده و آنان را از روزگار رونق، دور کردهاند.
چاههای غیرمجاز، استفاده بیرویه از منابع آبی، مسیر کانالهای آبرسانی به اراضی کشاورزی و… مسائلی است که کافتر را در شرایط فعلی قرار داده، بنابراین صرفا امید بستن به بارش باران و برف، علاج درد این تالاب نیست چرا که سایر موانع نیاز به بررسی ریشهای دارد.
نظر یکی از دوستداران محیط زیست که بومی منطقه می باشد این است که: احیای تالاب کافتر به آب هایی بستگی دارد که از چشمه سارها و سیلاب های منطقه جریان می یابد.
وی ادامه داد: آبهای جاری 2 چشمه به نام های میشان و تنگ ده بین کافتر و چشمه رعنا در زمان غیر کشاورزی به جای آن که به سمت تالاب جریان یابد به سمت روستای چشمه رعنا و چمنزارهای اطراف آن رها می شود و به هدر می رود.
امسال در آستانه بارشهای جوی، باز هم موضوع احیاء کافتر مطرح شده و مسؤولان محلی، طی جلساتی بر مشارکت دستگاهای مرتبط در احیاء کافتر تاکید کردند.
طرح معیشت جایگزین، موضوع دیگری است که در این نشستها مطرح شد و به عنوان راهکار فعلی در نظر گرفته شده است.
فرماندار اقلید در نشست احیاء تالاب کافتر بر لزوم مشارکت و همکاری همه دستگاههای مسوول برای احیای تالاب کافتر تاکید کرد و گفت: احیاء تالاب ها در بلندمدت به سود کشاورزان، دامداران، جوامع محلی و همه بهره برداران است و همه ما مسؤولیم تا آستین همت بالا بزنیم و به احیاء کافتر بپردازیم و برای آن همه موانع موجود را از سر راه برداریم.
شهرام منصوری با اشاره به سالهایی که دریاچه کافتر پر آب بود، افزود: خشکی این تالاب زیان های بیشماری برای شهرستان اقلید به همراه دارد ، ایجاد ریزگردها و آلودگی هوا نخستین عارضه ای است که با خشکی تالاب ایجاد می شود.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان اقلید نیز در این نشست گزارشی از موانع ایجاد شده در بستر و حریم رودخانه شادکام و خاکریزهای ایجاد شده در اطراف اراضی کشاورزی ارائه کرد و گفت: این خاکریزها مانع از آبگیری تالاب کافتر شده است.
علیبخش نجاتی با بیان اینکه خاکریزهای کشاورزی در مسیر رودخانه احیاگر تالاب کافتر باید مدیریت شوند، از مسؤولان جهاد کشاورزی و بهره برداران کشاورزی خواست تا در این زمینه مشارکت و همکاری داشته باشند.
به گزارش فارس، سال گذشته ، احیاء کافتر در حالی موکول به ریزشهای جوی شده بود که عوامل دیگری نیز در خشک شدن این تالاب سهیم هستند که از همه مهمتر استفاده بیحساب و کتاب از منابع آب زیرزمینی است.
طرح معیشت جایگزین نیز که اکنون مطرح شده، مُسکن موقتی بر زخم کافتر است چرا که این تالاب نیاز به درمان ریشهای و قطعی دارد.
تمام آن چه که سالها بر بستر این تالاب رفته و آن را با وجود اقلیم سرد و پربارش، به ورطه خشکی کشانده، به بررسی و چارهاندیشی نیاز دارد.