شهرستان اقلید با دارا بودن دشتهای مستعد و حاصلخیز به قطب تولید محصولات مختلف کشاورزی تبدیل شده است ولی نبود صنایع تبدیلی و تکمیلی سبب خامفروشی محصولات کشاورزی شهرستان شده است که راهاندازی صنایع تبدیلی در اقلید میتواند مقدمهای برای تبدیل نقطه ضعف به نقطه قوت باشد.
به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی صبح اقلید، در سال ۱۹۸۶ ماساکی ایمای ژاپنی نظریه چرخه کایزن را وارد فرهنگ کسب و کار کرد. کایزن (KAI + ZEN = KAIZEN) ترکیبی دو کلمهای از یک مفهوم ژاپنی است که به معنای بهبود مستمر با تغییرات مداوم است. در پیادهسازی این استراتژی در هر حوزهای یک اصل مهم را باید در نظر داشت و آن اینکه فعالیتهایی که برای تکمیل، بهبود و افزایش سطح کیفی محصولات و خدمات لازم است، باید به فعالیتهای سازمان اضافه شوند.کشاورزی در کشورهایی که ظرفیتهای لازم را دارند بهعنوان محور خودکفایی تلقی میشود. در کشور ما کشاورزی ریشه در تاریخ دارد.
منابع آبی، زمینهای حاصلخیز و تنوع آب و هوایی، ایران را به کشوری استثنایی در این بخش بدل کرده است. طبیعی است برای توسعه این بخش باید از چرخه کایزن بهره برد.
شهرستان اقلید نیز با دارا بودن دشتهای مستعد و حاصلخیز به قطب تولید محصولات مختلف کشاورزی تبدیل شده است ولی نبود صنایع تبدیلی و تکمیلی سبب خامفروشی محصولات کشاورزی شهرستان شده است که راهاندازی صنایع تبدیلی در اقلید میتواند مقدمهای برای تبدیل نقطه ضعف به نقطه قوت باشد.
محصولات متنوع باغی و زراعی از جمله سیب درختی، بادام، گردو، انواع حبوبات، کدو آجیلی، هویج، سیبزمینی، چغندرقند و… در اقلید کشت شده که در این بین فقط به واسطه وجود کارخانه قند اقلید و کارخانه آرد؛ چغندرقند و گندم در اقلید فراوری شده و الباقی محصولات عمدتاً به صورت خام فروخته میشود.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان اقلید با بیان اینکه شهرستان اقلید بیش از ۶ هزار و ۲۰۰ کیلومتر وسعت دارد در گفتگو با خبرنگار صبح اقلید گفت: اراضی باغی و دیمی اقلید بیش از ۱۴۵ هزار هکتار است و دارای ۴ دشت حاصلخیز است.
ارسلان صالحی اضافه کرد: بیش از یک میلیون و ۶۰۰ هزار تن تولیدات باغی و زراعی در این شهرستان فارس تولید میشود و میزان تولیدات باغی ۱۷۰ هزار تن و زراعی یک میلیون و ۳۶۰ هزار تن است.
صالحی اظهار کرد: از ۱۴۵ هزار هکتار اراضی آبی و دیم اقلید ۹۰ هزار هکتار آن به کشت زراعت اختصاص دارد که غالب محصولات گندم، حبوبات، جو و چغندرقند را شامل میشود.
وی تصریح کرد:۲۴ هزار هکتار در این شهرستان به باغات اختصاص دارد که غالباً باغات بادام دیم و آبی گردو، سیب درختی، انگور است و این باغات در اقلید شامل بادام ۶۳۰ هکتار، سیب درختی ۶۵۰۰ هکتار، گردو ۱۸۰۰ هکتار و انگور بیش از ۲ هزار هکتار است.
توسعه گلخانهها در شهرستان اقلید فارس
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان اقلید از توسعه گلخانهها در این شهرستان خبر داد و مطرح کرد: امسال ۴/۲ دهم هکتار توسعه گلخانه داشتهایم که جمع گلخانه در سطح شهرستان به بیش از ۱۴ هکتار میرسد.
صالحی اضافه کرد: سال ۱۴۰۲(سال گذشته) مجوز احداث گلخانههای کوچک در شهرستان اقلید ۳۵ مورد بوده است همچنین در بحث گیاهان دارویی توسعه قابلتوجهی در سطح شهرستان داشتهایم.
وی با اشاره به بالا بردن راندمان آبیاری در باغات و زراعت اظهار داشت: آبیاری تحتفشار در سطح هزار و ۲۰۰ هکتار اجرا شده که میتوان گفت در این زمینه مقام نخست در سامانه نوین آبیاری به شهرستان اقلید اختصاص دارد.
همچنین رتبه دوم در سطح زیر کشت و تولیدات زراعی در استان به شهرستان اقلید اختصاص دارد.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان اقلید از دیگر افتخارات این شهرستان در بخش کشاورزی را کسب رتبه دوم تولیدات حبوبات با رقم ۲۲ هزار هکتار در کشور، رتبه نخست کشت سبزیها، پیاز، چغندر، خیار، هندوانه، سیبزمینی در سطح استان، رتبه سوم سطح زیر کشت محصولات گندم و علوفه در سطح استان و با دارا بودن ۱۸ هزار هکتار محصول گندم جزو رتبههای برتر استان است.
بر اساس آمارها ۱۲ واحد صنایع کوچک و بزرگ تبدیلی در شهرستان اقلید وجود دارد که اما با توجه به ظرفیت شهرستان اقلید در تولیدات کشاورزی؛ سرمایهگذاری در این بخش سبب جلوگیری از خامفروشی محصولات میگردد.
واحدهای موجود در اقلید شامل کارخانه قند اقلید، آرد، کشتارگاه، سه واحد بستهبندی محصولات، شیر و فراوری گیاهان دارویی است.
به گفته ارسلان صالحی، سه واحد دیگر نیز در حال احداث است که با تسهیل روند اداری و توسعه این واحدها میتوان بستر خوبی برای سرمایهگذاران در این بخش به وجود آورد.